Groei

Keep going, keep growing

Yes, de eerste plantjes komen uit. Geduldig volg ik hun groeiproces, totdat ze sterk genoeg zijn om straks naar buiten te gaan.
Kun je ook zo geduldig omgaan met je eigen groei-/leerproces? Als we iets nieuws gaan leren, willen we het eigenlijk gelijk ook kunnen. En als het dan nog niet lukt, bestaat de kans dat we het opgeven. Wist je dat je het leren van een nieuwe vaardigheid in stappen gaat? Binnen de NLP noemen we dit het 4-staps leerproces: Van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam. Het geeft je inzicht en informatie in dit proces. 

Groei

De 4 fasen zijn:

Eerste fase: Onbewust Onbekwaam

De fase waarin je je niet bewust bent dat je iets niet kunt
Je weet eenvoudig niet dat je iets niet weet.

Tweede fase: Bewust Onbekwaam

waarin je je bewust wordt van het feit dat je iets nog niet kunt of nog niet gemakkelijk vindt
Belangrijke fase. Je ontdekt dat je iets te leren hebt. Veel mensen stoppen hier. Of je raakt wel gemotiveerd.

Derde fase: Bewust Bekwaam

Bewust gaan oefenen. Het bewust bekwamen.
Volledig concentreren op datgene wat je wilt leren.
Hoe meer je oefent, hoe minder energie het gaat kosten. Uiteindelijk wordt het heel gewoon.

Vierde fase: Onbewust Bekwaam

Je kunt weer aandacht geven aan andere leerprocessen.

Mislukking bestaat niet, alleen feedback

Wil je hier meer over leren? Doe dan mee met de NLP Basisopleiding!

IMG_1575

Hoe vaak gebruik jij het woord niet niet?

En… is het je gelukt om in een keer deze vraag te begrijpen? En wat voor antwoord zou jij dan geven? Waarom ik deze vraag nu wel stel? Ik heb het gevoel dat we het woord niet, steeds meer gaan gebruiken. Past dit in onze tijd van somberen en van niet in beweging komen?

Vandaag hoorde ik het nog een dj op de radio zeggen; “Hoeveel liedjes heb je wel niet gemaakt?” Ook een veelgehoorde reactie als je iets hebt verteld: “Dat meen je niet!”

Of laatst hoorde ik een interview met Annemarie Jorritsma, een positieve ingestelde vrouw, die zaken goed onder woorden kan brengen. Maar wat schets mijn verbazing? Ook zij gebruikt het woord niet veel in haar antwoorden. (Snap je de zin nog?)

Zoals ‘Als het niet gebeurd, kunnen wij niet het risico lopen’ en ‘ Het is niet handig, als we dat niet weten’.

Bij mij verwarring alom. Want wat doet je onbewuste? Je onbewuste kent geen ontkenningen. Dus eerst lees of hoor je de actie en dan pas zet je er een kruis doorheen. Dus mevrouw Jorritsma, als u had gezegd: ‘Het is handig, als we dit weten’ begrijp ik u direct. Ook de partij voor wie deze opmerking bedoeld is, weet direct wat van hen verwacht wordt. Want als je niet weet waarom de ander iets doet, kun je onmogelijk in actie komen.

En dat allemaal door het woord Niet NIET te gebruiken.

Probeer het eens, formuleer een week lang je acties positief en ban het woordje niet uit.

Want je kunt niet niet communiceren…

Wat doet dit met jou? En hoe komt je boodschap nu over? Ik lees graag je reactie.

Jij bent van waarde

Jij bent van waarde!

Het is vandaag, woensdag 20 maart, de Internationale Dag van het Geluk (‘International Day of Happyness’). Wist je dat?
Hoe gelukkig ben jij? Leef je je mooiste leven? En weet je wat je belangrijkste waarden zijn?

Vandaag geef ik 3 coachsessies ‘Jij bent van waarde’ kado.
Stuur deze week een mail naar sansitive@live.nl en maak kans op dit kado speciaal voor jou, want jij bent van waarde!

klein hoefblad voorjaar

Anders kijken naar … de paardenbloem

De paardenbloem, er staan er al weer heel wat in onze tuin te bloeien. Voor mij is dit echt een klein #lente-#geluksmoment, prachtig al dat geel. En we hebben allemaal wel eens een uitgebloeide paardenbloem weggeblazen en de pluisjes gevolgd.

Ik zie ze graag, maar heel veel mensen zien ze graag uit hun grasveld verdwijnen. Dus ik ben wel benieuwd naar de ‘doodgewone’ paardenbloem, is het onkruid of niet?

Vroeger vroeg ik dit aan mijn moeder, maar nu moet ik zelf op onderzoek uit. En online valt heel wat informatie te vinden. Zoals je wellicht wel weet, paardenbloemen zijn eetbaar, hebben meerdere namen, zoals oa hondstong, Hynsteblom, pissebloem en molsla. Het jonge blad is het lekkerst als je het vroeg in het voorjaar plukt, voordat de bloem zich ontwikkeld heeft. Van de bloem kan je het middelste eten of als garnering in de sla gebruiken. Ook is van de gedroogde bladeren thee te zetten.

En wist je dat er wel 200 soorten paardenbloemen zijn? En deze zijn allemaal eetbaar en hebben een gelijksoortige werking. De paardenbloem is voedzaam, gratis en geneeskrachtig. Alhoewel er wel op wordt gewezen, om er als medicanale groente vooral voorzichtig en verstandig mee om te gaan.

Wel kun je elke dag een paar blaadjes van paardenbloem door een maaltijd heen mengen. Dat is een stimulans voor de leverfunctie. Paardenbloem is geen onkruid; het is een gratis groente. Wie de paardenbloem als lastig onkruid in de tuin ziet, doet zowel de paardenbloem als zichzelf ernstig tekort.

En ook in de symboliek komt de paardenbloem veelvuldig voor. Een paardenbloem groeit ook in moeilijke omstandigheden. Een paardenbloem staat voor overlevingskracht die uitdagingen en problemen trotseert. De bloem symboliseert de warmte en kracht van de stralende zon.

Wat kan ik genieten van die heerlijke lente-zon en al die paardenbloemen in mijn tuin.

Sandra

 

stilte mist

Hoor jij ook de stilte ….

Wat een mistige dag laatst. Weinig geluiden komen door de mist. Alles lijkt verstild. Of toch niet?

Hoe bewust luister jij? Laatst kwam ik deze mooie quote tegen: “Wanneer luisteren om te reageren, overgaat in luisteren om te begrijpen, ontstaat er echt contact”. En aan de woorden die iemand gebruikt, kun je ook herkennen welk voorkeurszintuig iemand heeft.

In eerdere blogs schreef ik al over. Zien, horen, ruiken, proeven, voelen zijn de zintuigen die iedereen heeft. Bandler en Grinder (grondleggers van NLP) ontdekten dat er een verband is tussen het zintuiglijke voorkeursysteem en de woorden en uitdrukkingen die je gebruikt. Als mensen over hun ervaringen praten, blijkt dat de een vaak zinnen en uitdrukkingen gebruiken die wijzen op ‘zien’, de ander op ‘horen’ of ‘voelen’. Iedereen heeft elementen van alle drie de vormen, maar de meeste mensen hebben een voorkeurszintuig.

Het is handig om te kunnen herkennen welke voorkeurszintuig jouw gesprekspartner heeft. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur, ook jij. En als je je voorkeur kent, kun je ook meer rekening houden met andermans voorkeuren. Zo kun je jouw taal aanpassen zodat je meer op dezelfde golflengte komen.

Als je voorkeur ‘horen’ is, gebruik je vaker woorden zoals: vragen, aanspreken, praten, lawaai, klikken, kletskous, geleuter, luid, zoemen, “je zegt bij jezelf”, “het zegt me niets”, “in één woord” of “opeens klikte het”.

Een leuke oefening: Vertel eens aan iemand wat er gebeurde. De ander let op welke woorden er voornamelijk gezegd worden. Geef samen met mij deze week aandacht aan alles met betrekking tot  ‘horen’. Waarom? Omdat ook goed luisteren een kunst is.

Wil je meer weten over de rol van je zintuigen? Woensdagochtend 13 maart geef ik de workshop ‘5 Senses’. Meer info en aanmelden 

Sandra

vissende meisjes zintuigen

Het nut van geur

Wat een fijn begin van de dag. Een laagstaand zonnetje, en een heldere lucht. Ik stap op mijn fiets en doe mijn dagelijkse route, alleen vandaag staat mijn reukzintuig op scherp. Eerst ruik ik de groentesoep van de keuken van verzorgingstehuis. Mmm, ik krijg direct al een beetje trek en denk aan al die keren dat ik bij mijn oma soep heb gegeten, wat genoot ik daar altijd van, mijn beste herinnering aan haar.

Mijn weg vervolgend rij ik over een mooie laan waar de gemeenteplantsoenendienst druk bezig is om oude struiken op te ruimen. De geur van grond, bladeren en takken stromen mijn neus binnen. Dit doet me denken aan die heerlijke boswandeling waar we met elkaar door de bladeren banjerden en tikkertje speelden.

He, wat gaat daar? Eerst hoor ik de boot die oude planten uit de sloot haalt en daarna jawel komt de lucht…. van rottende planten, jak. Ook deze lucht roept herinneringen op, de keren dat ik als klein meisje zelf wilde vissen en eigenlijk de gevangen vis niet zelf van het haakje durfde te halen.

En al dromend & smilend vervolg ik mijn fietstocht….

Bijzonder he, wat geur met je doet. En wat doet het met jou als je deze tekst leest? Heeft dit invloed op jouw stemming? En ben je ook even ergens anders? Tja, zo werkt het brein. Geur & emotie, geur & herinnering staan dus heel dichtbij elkaar.

Ben jij bewust dat je de hele dag iedereen (inclusief jezelf) beïnvloedt via jouw woorden? En dat jij degene bent die bepaalt welke woorden je gebruikt in je (online) communicatie? Kies je woorden bewust en positief. En weet dat ook het beschrijven van een heerlijk geurende versgebakken appeltaart voor de lezer heel lekker kan zijn….

Sandra

fiets moment genieten zintuigen

Genieten van een fietsmoment

Iedere ochtend fiets ik wel een stukje. Ik geniet ontzettend van deze fietsmomenten. Er gebeurt altijd wel wat. Even lekker bewegen, de streling van de wind door mijn haren. Of zoals afgelopen week een flinke storm waardoor het toch even ploeteren is en de wind en regen best koud aanvoelt. Op de terugweg verlang ik er al naar om lekker naar binnen te gaan. Daar is het lekker warm en ik heb zin in een lekkere kop koffie. Waar geniet jij ’s morgens van?

Genieten is gezond & goed voor ons.

Bewust je zintuigen gebruiken is dé manier om plezier te beleven aan je alledaagse dingen die anders langs je heen zouden gaan. Als we genieten, zo zeggen neuropsychologen, geven onze hersenen het signaal ‘alles is goed’. En kunnen we gewoon even tevreden zijn. Het mooie is: je zintuigen zijn er altijd. Ruiken, proeven, zien, horen en voelen kun je doen wanneer & waar je wilt. Zo is een moment van genieten altijd dichtbij. En het is nog gratis ook.

Zien, horen, en voelen zijn de zintuigen die iedereen veelal gebruikt. Iedereen heeft elementen van alle drie de vormen, maar de meeste mensen hebben een voorkeurszintuig. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur, ook jij. En wellicht is het zintuig ‘voelen’ wel of niet je voorkeur. Hoe leuk is het om dit zintuig te trainen?

#Tip: Ga naar buiten voor een wandeling waarbij je je minimaal vijf minuten alleen op het zintuig ‘voelen’ richt. Wat voel je met je huid, op je lijf, onder je voetzolen. Raak eens de bomen, struiken of planten aan. Wat doet dit met jou?

Ook in je lichaam kan je van alles voelen. Maak eerst een paar bewegingen, sta daarna stil en voel na. Welke veranderingen zijn er? Voel je warme plekken of tintelingen? En waar precies? Misschien zit er ergens spanning? Merk wat er verandert wanneer jij je aandacht er op richt.

Probeer eens een paar dagen je #genietmomenten op te schrijven. Stel jezelf de vraag: Waar heb ik vandaag van genoten? Ik ben benieuwd wat je waarneemt.

Sandra

Ik zie zintuigen waarnemen

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet ….

Vroeger vaak gespeeld en ook dit jaar in de auto op vakantie is dit een favoriet spelletje.En is dit vogeltje nu de kleur bruin, blauw of groen? De kleur die ik in gedachten had, wordt soms door anderen anders waargenomen. Mooi om te zien hoe iedereen zijn ‘eigen’ werkelijkheid heeft.

(Her)ken je dit spelletje? En vond je het leuk of niet leuk? Heeft dit te maken met jouw manier van waarnemen? Zoals je weet nemen we waar met onze zintuigen. Zien, horen, ruiken, proeven, voelen zijn de zintuigen die iedereen heeft. Vraag je mensen naar een gezamenlijke ervaring, dan krijg je verschillende verhalen terug. Hoe dat kan? Iedereen beleeft dat moment met zijn/haar eigen zintuiglijke voorkeur en slaan we op in ons geheugen.
Ken jij je eigen voorkeur? En de voorkeur van andere mensen? En wat doet het met jouw boodschap en hoe deze overkomt?

Richard Bandler en John Grinder ontdekten dat er een verband is tussen jouw zintuiglijke voorkeur en welke woorden/uitdrukkingen jij gebruikt.

Ben je meer visueel ingesteld? Dan zijn woorden als ‘kijken, zien, visie, zichtbaar’ en uitdrukkingen als ‘een blik op werpen’ of ‘een beeld van krijgen’ heel herkenbaar voor jou en zal je ze ook vast vaak gebruiken.

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur, ook jij. En als je je voorkeur kent, kun je ook meer rekening houden met andermans voorkeuren en dit meenemen in de manier waarop jij communiceert. Geef deze week aandacht aan alles met betrekking tot  ‘zien’. Waarom? Omdat ook goed kijken/waarnemen een kunst is.

Sandra

PS Woensdagochtend 13 maart geef ik de workshop ‘5 Senses’. Meer info en aanmelden

Focus zintuigen waarnemen

Anders kijken

“Het geheim van verandering is focus. Niet de focus op vechten tegen het oude, maar op het bouwen aan het nieuwe” – Socrates 

Charles en Ray Eames gebruikten graag een zoeker . Een zoeker is een klein stukje stevig papier met een klein rechthoekig gat uit het midden gesneden. Als je de wereld door dit gaatje bekijkt, verlies je context en content. Het verandert je waarneming enorm. De zoeker geeft je de mogelijkheid om je te concentreren op een kleine stukje. Het kiest ook kleuren uit en isoleert patronen.

Neem vandaag je zoeker mee als je een stukje gaat wandelen. Bekijk bekende plekken op een nieuwe manier.
Wat merk je op, dat je niet eerder zag?

Sandra

BLOG VISUEEL

De wondere wereld van je zintuigen

Wat een prachtige dag is het vandaag. Vanochtend al vroeg even naar buiten gegaan. Je voelt de winterkou, hoort de voetstappen knisperen in de sneeuw en ziet op veel plekken nog de witte sneeuw liggen, die schittert in het eerste zonlicht. Terug zet ik een lekkere kop koffie, wat kan ik genieten van de geur en smaak.

En dit nemen we allemaal waar met onze zintuigen. Het is zo vanzelfsprekend dat we er meestal niet over na denken. Zien, horen, voelen, ruiken, proeven, zijn de zintuigen die iedereen gebruikt.

Zonder onze zintuigen kunnen we de wereld om ons heen niet ervaren. Vraag je mensen naar een gezamenlijke ervaring, dan krijg je verschillende verhalen terug. Hoe dat kan? Iedereen beleeft dat moment met zijn/haar eigen zintuiglijke voorkeur en slaan we op in ons geheugen.
Ken jij je eigen voorkeur? En de voorkeur van andere mensen? In welk zintuig ben jij het ‘beste’?

Richard Bandler en John Grinder ontdekten dat er een verband is tussen jouw zintuiglijke voorkeur en welke woorden/uitdrukkingen jij gebruikt.

Ben je meer visueel ingesteld? Dan zijn woorden als ‘kijken, zien, visie, zichtbaar’ en uitdrukkingen als ‘een blik op werpen’ of ‘een beeld van krijgen’ heel herkenbaar voor jou en zal je ze ook vast vaak gebruiken.

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur, ook jij. En als je je voorkeur kent, kun je ook meer rekening houden met andermans voorkeuren en dit meenemen in de manier waarop jij communiceert. Geef eens  alles met betrekking tot  ‘zien’ aandacht. Waarom? Omdat ook goed kijken/waarnemen een kunst is.

Sandra